Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Τα βιβλία επέστρεψαν στο φυσικό τους χώρο...


Μεταξύ των πολλών αλλαγών που προαναγγέλλει η η εποχή των ηλεκτρονικών βιβλίων, είναι ότι οι ψηφιακές εκδόσεις εξωστρακίζουν τα εξώφυλλα των βιβλίων από το μετρό, το τραπεζάκι του σαλονιού ή της καφετέριας ή την παραλία. Καθώς όλο και περισσότερος κόσμος, ιδίως στο εξωτερικό στρέφεται στο Kindle σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, καθώς και μετά το πρόσφατο λανσάρισμα του iPad τηs Apple, δεν είναι καθόλου εύκολο να δεις τι διαβάζουν οι άλλοι δίπλα σου. Δεν μπορείς να κρίνει ένα βιβλίο από το εξώφυλλο ειδικά αν δεν έχει ...εξώφυλλο!
Δεν έχεις τη χαρά να διαβάσεις την περίληψή του στο οπισθόφυλλο ούτε νιώθεις την υπερηφάνεια ότι εσύ διαβάζεις ένα ωραίο βιβλίο τη στιγμή που οι περισσότεροι γύρω σου ασχολούνται με το ...τίποτα.
Εκτός βέβαια αν έχεις τη λόξα της επίδειξης της νέας τεχνολογίας που έχεις το προνόμιο να κατέχεις.
Στα βιβλιοπωλεία, εκεί που εξακολουθεί να πωλείτα η πλειονότητα των βιβλίων, τα εξώφυλλα παίζουν ουσιαστικό ρόλο. Εφ' όσον ο πελάτης πάρει στα χέρια του το βιβλίο του οποίου το εξώφυλλο τον έχει προσελκύσει, έχει κριθεί κατά ένα μεγάλο μέρος η "μάχη" για την τελική αγορά του βιβλίου.
Γι' αυτό το λόγο οι καλιτεχνικοί διευθυντές των εκδοτικών οίκων δίνουν μεγάλη βαρύτητα, κατά τη διαδικασία έκδοσης ένός νέου βιβλίου, στο ελκυστικό εξώφυλλο.
Φυσικά, ένα καλό εξώφυλλο δύσκολα σώζει ένα κακό βιβλίο. Πάντως σε μια αγορά που κατακλύζεται από τίτλους, σίγουρα ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.