Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

O μεγάλος χάρτης των μικρών βιβλιοπωλείων της Αθήνας

 28 μέρη της Aθήνας που προάγουν τη φιλαναγνωσία, διευθύνσεις στις οποίες συγκεντρώνονται ολόκληρες παρέες ανθρώπων που αγαπούν να διαβάζουν. Τα μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της Αθήνας είναι τόπος συνάντησης όσων ασχολούνται ενεργά με τα βιβλία και όσων το ονειρεύτηκαν κάποια στιγμή.


Καταρχάς, ας ορίσουμε τι είναι μικρό βιβλιοπωλείο. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τα τετραγωνικά αλλά με τους ίδιους τους εμπνευστές και δημιουργούς του, οι οποίοι δίνουν το προσωπικό τους στίγμα, ταυτίζονται με το βιβλιοπωλείο και με τη σειρά του αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη φυσική τους παρουσία», θα μου πουν σε ένα από αυτά.

Ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο δεν μπορεί να διαθέτει το πλήθος των επιλογών των μεγάλων βιβλιοπωλείων, αλλά «η έλλειψη αυτή αντισταθμίζεται από την πολυτέλεια του χρόνου, τον οποίο ο ιδιοκτήτης του μπορεί να αφιερώσει στον κάθε επισκέπτη». Ο ρόλος του βιβλιοφάγου-μικρού βιβλιοπώλη είναι αναγκαίος σε μια πόλη. Κι αυτό γιατί «οι διαπροσωπικές σχέσεις που χτίζονται σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο είναι ανεκτίμητες. Πίσω από κάθε πρόταση βιβλίου υπάρχει ένα βίωμα. Μια πόλη χωρίς ένα μικρό βιβλιοπωλείο είναι ένα σώμα χωρίς ψυχή». Αυτά τα μέρη «υστερούν σε χώρο, υπερτερούν σε ουσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗ LIFO ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ ΕΔΩ:


ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΖΑΤΟΠΕΚ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου