Κυριακή 17 Μαΐου 2009

ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2008

Το βράδυ της Κυριακής, 15 Μαρτίου 2009, απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2008. Η τελετή έγινε στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", στην πλατεία Καρύτση, απ’ όπου ξεκίνησε ο θεσμός των κρατικών λογοτεχνικών βραβείων πριν από πενήντα χρόνια.
Το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας, απονεμήθηκε στον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το σύνολο του έργου του.
Δόθηκε επίσης βραβείο περιοδικού εξ ημισείας στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Λέξη». Τα υπόλοιπα βραβεία και οι βραβευθέντες είναι:
* Βραβείο ποίησης στη Δήμητρα Χριστοδούλου για το έργο της «Λιμός» (εκδ. Νεφέλη)
* Βραβείο διηγήματος στην Ευγενία Φακίνου για τις «Φιλοδοξίες κήπου» (εκδ. Καστανιώτης) * Bραβείο μυθιστορήματος στο Γιώργο Λεονάρδο για το βιβλίο του «Ο τελευταίος Παλαιολόγος» (εκδ. Λιβάνη)
* Bραβείο δοκιμίου-κριτικής στο Βαγγέλη Αθανασόπουλο για «Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ού αιώνα» (εκδ. Καστανιώτης)
* Bραβείο χρονικού-μαρτυρίας στο Βασίλη Τζανακάρη για τη «Δακρυσμένη Μικρασία 1919-1922:Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα» (εκδ. Μεταίχμιο)
* Bραβείο μετάφρασης για έργο ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα στον Ντέιβιντ Κόνολι για τη μετάφραση της ποιητικής ανθολόγησης από το ποιητικό έργο του Ν. Εγγονόπουλου με τίτλο «Ωραίος σαν Έλληνας», (εκδ. Ύψιλον).
* Βραβείο μετάφρασης για έργο ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα στη Μαρία Παπαδήμα για «Το βιβλίο της ανησυχίας» του Μπερνάρντο Σοάρες (Φερνάντο Πεσσόα), (εκδ. Εξάντας.
* Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου στην Λίτσα Ψαραύτη για το βιβλίο της «Η σπηλιά της γοργόνας» (εκδ. Πατάκη) και στο Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο του «Χνώτα στο τζάμι» (εκδ. Κέδρος).
* Βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στη Μαρία Μπαχά για το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε Ελέφαντα» (εκδ. Λιβάνη) και στη Ζωή Κιτοπούλου για το βιβλίο της Αυγής Παπάκου «Μια φορά και έναν καιρό».
* Βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά στη Σοφία Γιαλουράκη για «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια» (εκδ. Ερευνητές) και στη Νένα Κοκκινάκη για το βιβλίο «Πηλελόπη Δέλτα - η ζωή της σαν παραμύθι» (εκδ. Άγκυρα)
Από:librofan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου