Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ''Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ'' του Πάουλο Κοέλο


«Έγραψα αυτό το βιβλίο όταν αποφάσισα να φωτογραφήσω την εποχή μου», λέει ο διεθνώς επιτυχημένος συγγραφέας Paulo Coelho. Στο ''Ο νικητής είναι μόνος'', το δωδέκατο μυθιστόρημά του, ο Paulo Coelho καταπιάνεται για μια ακόμα φορά με τα θέματα που έχουν αποτελέσει έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο: την αναζήτηση του πραγματικού μας εαυτού, το φόβο, το τίμημα της φήμης και το πώς ο πλούτος, η υπερβολή και η ρηχότητα μπορεί να καταστρέψουν σχέσεις και πνευματικές αξίες.
Το βιβλίο είναι γεμάτο σκέψεις για την προσωπική δύναμη και τα αθώα όνειρα που χειραγωγούνται ή καταστρέφονται από την επιτυχία. Εκτυλίσσεται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, στον κόσμο της μόδας και του κινηματογράφου, στο φεστιβάλ των Καννών. Ο Ιγκόρ, ένας επιτυχημένος και πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας, ψάχνει κάποιον να θυσιάσει στο όνομα της αγάπης για να στείλει ένα μήνυμα στην πρώην γυναίκα του, την Εύα. Καθώς πάντα πίστευε ότι η ζωή του μαζί της ήταν μέρος ενός θεϊκού σχεδίου, της είχε πει ότι θα κατέστρεφε κόσμους ολόκληρους για να την ξαναφέρει κοντά του αν ποτέ την έχανε. Καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία και εκτροχιάζεται η ηθική, έρχεται στην επιφάνεια η πάλη μεταξύ μιας δύναμης του κακού, που παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο ενός καθ’ έξη δολοφόνου, και της κοινωνίας.
Γνωρίζουμε αυτούς που κινούν τα νήματα από τα παρασκήνια στις Κάννες, δηλαδή την «Υπερτάξη» των παραγωγών, των ηθοποιών, των σχεδιαστών μόδας και των σουπερμόντελ, καθώς και τις επίδοξες στάρλετ, τους γεμάτους ελπίδες νεοφερμένους, τους σταρ που έχει πια περάσει η μπογιά τους και τους βαριεστημένους μαϊντανούς. Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκεται και ο Τζέιβιτς Γουάιλντ, αποτυχημένος ηθοποιός που φαινομενικά είναι πλέον επιτυχημένος ανεξάρτητος διανομέας ταινιών αλλά στην ουσία συνδέεται με ένα καρτέλ κοκαΐνης. Βρίσκεται επίσης η Μορίν, μια παραγωγός που φιλοδοξεί να μοιάσει στον Όρσον Ουέλς και προσπαθεί να προσεγγίσει τον Τζέιβιτς, καθώς στα μάτια της αντιπροσωπεύει το εισιτήριό της για τον κόσμο της Υπερτάξης. Ο Χαμίντ Χουσεΐν, ο σύζυγος της Εύας τα δύο τελευταία χρόνια, αστέρι της δυτικής υψηλής ραπτικής που χρησιμοποιεί τα πλούσια υφάσματα και υλικά της μουσουλμανικής πατρίδας του στις δημιουργίες του και που έχει έρθει στις Κάννες για να βρει υποστηρικτές για την καινούρια του ταινία. Η Ολίβια, η γοητευτική αθώα πλανόδια πωλήτρια, που η γλυκιά ομορφιά της στην αρχή στοιχειώνει τον Ιγκόρ, προτού του γεννηθεί η πεποίθηση ότι η αγνή ψυχή της τον συντροφεύει σαν φύλακας-άγγελος ενώ ο ίδιος σκοτώνει το ένα θύμα μετά το άλλο. Γύρω από όλους αυτούς κινείται ο Στάνλεϊ Μόρις, πρώην στέλεχος της Σκότλαντ Γιαρντ που έχει πια αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση και ο επιθεωρητής Σαβουά, που σκέφτεται την καινούρια καριέρα που θα ανοιχτεί μπροστά του αν εξιχνιάσει τους φόνους που έχουν γίνει.
«Από καταβολής κόσμου, ο άνθρωπος πιστεύει πως το να βρίσκεται κοντά σε κάτι άπιαστο και μυστηριώδες τον γεμίζει ευλογίες», λέει στον Χαμίντ ένας φίλος του. Έτσι λοιπόν, όλοι έχουν έρθει στις Κάννες για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να αναζητήσουν την τύχη τους και να πραγματοποιήσουν τις παιδικές τους επιθυμίες, δηλαδή να φτιάξουν τον κόσμο και να ωφελήσουν την κοινωνία. Άραγε θα βρουν στο δρόμο τους ευλογίες ή την προδοσία; Μήπως όταν έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον κίνδυνο θα αφήσουν κατά μέρος την ανθρωπιά τους; Και ποιος είναι ο πραγματικός «νικητής» του τίτλου; Ο καθ’ έξη δολοφόνος που ξεφεύγει, ή το νεαρό μοντέλο από την Αφρική που κάνει τη θαρραλέα επιλογή να μείνει πιστή στην ερωτική σύντροφο και μέντορά της, βάζοντας ίσως με αυτόν τον τρόπο τέλος στην καριέρα της;
Ενώ ο Ιγκόρ στήνει τις παγίδες του στο ''Ο νικητής είναι μόνος'', ο Κοέλο υφαίνει με μαεστρία τις ιστορίες των ηρώων του που μπλέκονται η μία με άλλη και δίνει μια ιστορία γεμάτη βάθος, συναίσθημα, διορατικότητα και κατανόηση, χαρακτηριστικά που τον έχουν κάνει να κερδίσει το θαυμασμό των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο.


librofan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου